We doen onderzoek naar reukverlies en reukveranderingen na COVID-19

Ongeveer twee van de drie mensen met een COVID-19-infectie, krijgt te maken met reukverlies. Bij het merendeel van deze mensen keert de reuk binnen een aantal weken terug, maar bij een deel houdt het reukverlies aanof leidt het tot reukvervormingen (bijvoorbeeld koffie die niet meer naar koffie smaakt, maar aangebrand). Deze klachten hebben grote invloed op het dagelijks leven van patiënten en er is nog geen behandeling voor. Sanne Boesveldt leidt een consortium van verschillende instituten en onderzoekers om onderzoek te doen naar manieren om de klachten te verminderen, en zoekt naar een medicijn voor reuk- en smaakstoornissen, met behulp van een subsidie van ZonMW.

Voor de onderzoeken die binnen dit project zijn opgestart worden op dit moment deelnemers gezocht, en jij kunt meedoen!

COVORTS studie:

Het is belangrijk om meer te weten te komen over hoe de reukproblemen die ontstaan zijn na COVID-19 infectie zich over tijd ontwikkelen. Daarom is een onderzoek opgestart waar mensen langere tijd gevolgd worden. Ben je onlangs positief getest voor COVID-19 en ervaar je nu langdurig reuk- en/of smaakverlies? Doe dan mee aan de COVORTS studie van Wageningen Universiteit! Patiënten die maximaal 3 maanden geleden een positieve coronatest én minimaal 1 maand last hebben van reukverlies kunnen zich aanmelden. Je wordt tijdens dit onderzoek een jaar lang gevolgd door middel van reuktesten en vragenlijsten. Voor meer informatie:

COCOS studie:

Het is mogelijk dat ontsteking rondom de reukzenuw een belangrijke rol speelt bij de aanhoudende klachten. Dit soort ontstekingen is te remmen met prednisolon, een sterke ontstekingsremmer. Of prednisolon ook bij reukverlies na COVID-19-infectie werkt, wordt met dit onderzoek in het UMC Utrecht uitgezocht. 

In totaal kunnen 116 patiënten, die in de afgelopen 12 weken de COVID-19 diagnose hebben gekregen met een positieve PCR of antigeen test en minstens vier weken reukverlies hebben, meedoen aan dit onderzoek.

Meer informatie over de COCOS trial kunt u vinden op de website van het UMC Utrecht: COCOS-studie: prednisolon voor herstel van reukverlies na COVID-19-infectie of neem contact op met de onderzoekers via reukcovid@umcutrecht.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *