Reuktraining App

De stichting Reuksmaakstoornis is er voor mensen die verminderd kunnen ruiken, bijvoorbeeld omdat ze een ongeluk hebben gehad, een langdurige luchtweginfectie hebben, maar ook wanneer er geen aanwijsbare oorzaak is. Het verlies van je vermogen om te ruiken heeft veel impact, op persoonlijk en sociaal vlak. Onderzoek van onder andere prof. Thomas Hummel, maar ook van NOSE lid Sanne Boesveldt, laat zien dat veel patiënten hun reukvermogen (deels) terug kunnen krijgen door middel van een training!

Om het trainingsproces leuk maar ook toegankelijk en inzichtelijk te maken, heeft Reuksmaakstoornis een Nederlandse app gelanceerd: Reuktraining.nl! De app is beschikbaar voor Android telefoons.

Wat houdt de app in?
De app is allereerst ontwikkeld om mensen met een vorm van anosmie op een interactieve manier te helpen met het trainen in het herkennen van geuren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door een consequente geurtraining het reukorgaan en de hersenen geprikkeld en geactiveerd worden. Dat zorgt ervoor dat de reuk deels, of in sommige gevallen zelfs helemaal terug kan komen. Aan de hand van een specifiek geurpalet helpt de app spelenderwijs de training vol te houden. Dat is natuurlijk het proberen waard!

Voor wie is de app?
De app is ontwikkeld voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met een verlies van reukvermogen of te kampen heeft met een (sterk) verminderd reukvermogen en op een leuke en interactieve manier reuktraining wil volgen.

Let op: de Reuktraining.nl app is geen medisch hulpmiddel. Raadpleeg voor vragen en advies altijd een dokter

Hoe werkt het?
Als u de app gedownload heeft vult u eerst een aantal vragen in. Hiermee kan de app de juiste training voor u samenstellen én draagt u bij aan wetenschappelijk onderzoek naar reukstoornissen. Het invullen van de vragen is niet verplicht, u kunt ze ook overslaan.

Voordat u begint bestelt of koopt u een reuktrainingset, gemakkelijk verkrijgbaar bij bijvoorbeeld kno-winkel.nl. Vervolgens vult u bij ‘geurmeting’ in hoe uw reukvermogen op dit moment is. Na 3, 6 en 9 maanden gebruik van de app vult u dit nogmaals in en weet u of er voortgang is geboekt.

Nu kunt u aan de slag gaan. Selecteer een geur om mee te trainen. Het is ook mogelijk om een oefening te doen zonder specifieke geur. Kies een training en volg de instructies in de app. Door herinneringen, geuren en spelletjes te combineren worden de hersenen getriggerd om geuren te herkennen. Met slechts een aantal kleine oefeningen per dag kunt u al resultaat boeken, gewoon vanuit de luie stoel!

Wij raden iedereen aan om de app te downloaden en te gaan ontdekken wat deze voor u kan doen.
Wij zijn benieuwd naar jullie ervaringen met deze app, en uiteraard ook of je merkt of er verbetering is van je reukvermogen!

 

Klik hier om de gratis app te downloaden! 

3 thoughts on “Reuktraining App

 • December 12, 2019 at 7:36 pm
  Permalink

  De app werkt niet op mijn iphone!
  Ook mensen die geen Android maar een iphone hebben willen graag gebruik maken van deze app. Is daar iets aan te doen?

  Reply
  • December 16, 2019 at 10:26 am
   Permalink

   Beste Lian,
   Dat kan ik me goed voorstellen! Je kunt het beste direct contact opnemen met de organisatie Reuksmaakstoornis.nl (app@reuksmaakstoornis.nl), zij hebben de app ontwikkeld en kunnen je ook meer vertellen over het gebruik van een eventuele IOS app voor iphones.
   Ik zal in ieder geval jouw bericht ook aan hen doorgeven.
   Groet namens NOSE, Ilja Croijmans

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *