Podcast met Garmt Dijksterhuis: Etenschap

Naar aanleiding van het verschijnen van het boek “Hoe smaakt het? Nieuwe inzichten uit de wetenschap van proeven en ruiken.” is Garmt geïnterviewd voor een aflevering uit de podcast ‘Etenschap’, van journalist Eric de Kruijck.

Etenschap is een podcast vol praktische en wetenschappelijke inzichten op het gebied van proeven en ruiken. Hoe komt het dat je proeft van je proeft en ruikt wat je ruikt? En hoe kun je als kok hier je voordeel uit halen?

Het gaat over smaak- (en geur-) wetenschap! Over chocola, stinkkaas, cola light, vanille, vegan zuivel, en nog veel meer smakelijke weetjes van Garmt.

Wat doet geluid met onze smaakbeleving? Waarom stinkt stinkkaas, maar smaak het lekker? Waarom kun je suiker niet zomaar vervangen door een zoetstof? Wat is zo bijzonder aan vanille? En is het fabrikanten van vegan kaas gelukt om qua smaak de spijker op z’n kop te slaan?

Ons eten bestaat natuurlijk uit ontelbaar veel verschillende smaak en geur moleculen, maar als je wilt begrijpen waarom we iets lekker vinden of niet, kun je het beste even praten met een smaakpsycholoog. In dit geval onderzoeker Garmt Dijksterhuis (WUR/WFBR).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *