Parosmie en fantosmie

In recent onderzoek van het Global Consortium for Chemosensory Research (GCCR) is gebleken dat mensen die reuk en smaakveranderingen ervaren door corona, ook vaak veranderingen in hun reuk ervaren. Wanneer je geuren ruikt van dingen die er niet zijn, zoals brand, dan noemen we dat fantosmie. Als geuren anders ruiken dan ze horen te ruiken, zoals koffie die naar asbak ruikt, dan noemen we dat parosmie.

In een artikel in de Volkskrant (link) krijgen deze klachten aandacht, in een interview met NOSE-member Sanne Boesveldt en ervaringsdeskundige Gerdien Vogelzang. Bij het actualiteitenprogramma Op1 was dinsdag 7 september ook aandacht voor deze klachten, opnieuw naar aanleiding van dit onderzoek.


Columnist Aaf Brandt Corstius beschrijft, naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant, hoe zij dit ervaart, in een column uit de Volkskrant van 6 september. Geplaatst met toestemming van de auteur.

Een geurgehandicapt mens moet wat, dus sloot ik me aan bij een Facebookgroep voor lotgenoten

Vrijdagavond zat ik in een café en dronk ik een glas witte wijn, en die wijn smaakte naar goedkope douchegel. Ik vind het al lastig om wijn terug te sturen, maar het is nog lastiger omdat ik een verstoorde geur en smaak heb sinds mijn coronabesmetting. Misschien was dit wel uitzonderlijk goede wijn en lag het allemaal aan mijn hersens.

Over douchegel gesproken: alle douchegels die ik gebruik, ruiken naar as. Maar de wijn rook dus naar douchegel. Douchegel is nooit gewoon douchegel, tenzij het wijn is. Leg dat maar eens uit aan de serveerster.

Ik bestelde toch maar andere wijn, maar ook die smaakte naar douchegel. Toen heb ik alles gedempt met miniloempia’s.

Deze week kwam er een internationaal onderzoek uit, las ik op de website van de Volkskrant, waaruit bleek dat een kwart van de mensen die hun geur verloor door corona vervolgens parosmie kreeg. Zo heet het als dingen anders gaan ruiken en smaken. Deze mensen hebben vaak ook fantosmie, dat betekent dat je dingen ruikt die er überhaupt niet zijn.

Dat had ik tijdenlang ook: op veel plekken waar ik kwam, hing een alarmerende brandgeur. Ontzettend onhandig.

Het is trouwens opmerkelijk dat mensen met deze twee aandoeningen eigenlijk altijd vieze geuren ruiken, en nooit eens iets lekkers: ze ruiken zwavel, vuilnis, rottend vlees. En dus heel vaak brand en as.

Er wordt in die onderzoeken nooit uitgelegd waarom je juist vieze dingen gaat ruiken, dus heb ik zelf een theorie ontwikkeld.

Van alle dingen die je kunt ruiken in je leven is een oprukkende brand ongeveer de meest essentiële, en het is ook heel belangrijk dat je kunt ruiken of voedsel verrot is. Dus als je reukhersentjes – zoals ik ze noem in mijn eigen wetenschappelijke essays – zichzelf weer opbouwen na aantasting door corona, beginnen ze bij de basis: het ruiken van vuur en verrotting. Ook al is er nergens vuur of verrotting.

Ik werk nog aan deze theorie, want ik voel dat ze ergens hout snijdt.

Een geurgehandicapt mens moet wat, dus sloot ik me een tijdje geleden aan bij een Facebookgroep van mensen die net als ik een verstoorde reuk hebben. Na een tijdje meelezen, wist ik waarom ik me nog nooit bij een Facebookgroep had aangesloten. Het is niet per se leuk of leerzaam om elke dag een variatie op dit bericht te lezen: ‘Hallo, ik ben nieuw bij deze groep. Ook ik ruik alles raar. Gehaktballen zijn zo goor.’

Toch blijf ik nog maar even lid, want onlangs plaatste iemand het met smiley’s gelardeerde bericht: ‘Volgens mij rook ik net een vleugje van mijn eigen scheet!!!’

Er is hoop.


Het artikel van het onderzoek vindt u hier:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.28.21262763v1.full

5 thoughts on “Parosmie en fantosmie

 • January 5, 2023 at 5:03 pm
  Permalink

  Ik kreeg  op een bepaald moment weer die kwaal van dat electrische schokje in de longen  precies wat ik had na covid, 2 jaar geleden. Ik heb me goed laten testen op covid maar vond het vreemd vooral toen die bijwerking, vreselijke kwaal van geurillusie weer terugkwam, sterker dan toen na covid. Het ging ook niet meer weg, voorgeen was het enkele dagen in vlagen maar nu de hele tijd ….Ik heb 5 weken lang in een rokershol geleefd, dwz de illusie gehad dat er dag en nacht non-stop kettingrokers in mijn nabijheid waren, …. ik heb zelf nooit gerookt maar herkende de geur van vroeger in de kroeg en disco. Ik kreeg er zware hoofdpijn van…. ik geef toe dat ik wel een regelmatige gebruiker van neusdruppels ben, van die chemische rommel (otrivin) waar ik al jaren aan verslaafd ben…. en waarvan iedereen weet dat het slecht voor je is en toch blijf gebruiken.

  Tot ik dit mijn moeder vertelde dat ik overal sigaretten rook en ik een donkerbruin vemoeden had dat het jarenlang misbruik van de “onschuldige neusdruppels” vermoedelijk mijn sinussen had aangetast en ik nu als fantosmie patient door het leven moest ….?

  Zij had was ook een ex-neusdruppel verslaafde en is er op een homeopathische manier vanaf gekomen. Ze stelde voor dit middel een keer te gebruiken, waar ik direct mee akkoord was, maar het resultaat was verbluffend:
  Na 20 minuten het natuurlijke  product tot me te hebben genomen heb ik geen geur illusies meer gehad, we zijn nu 3 weken verder en sinds die dag geen sigaretten rook meer waargenomen en het gebruik van neusdruppels heb ik direct flink kunnen afbouwen tot 1 à 2 keer in de week.

  Er is nog hoop…. mensen geef niet op. Ik wil niet beweren dat dit het geneesmiddel is tegen fantosmie maar als ik iemand hiermee verder kan helpen , stuur me een Persoonlijk Bericht

  [De contentmoderator heeft dit bericht minimaal aangepast]

  Reply
  • August 4, 2023 at 8:16 pm
   Permalink

   Graag hoor ik welk homeopathisch middel je hiervoor hebt gebruikt.
   Heb ook reukstoornis, ruik hele dag rook en ook licht smaakverlies.

   Reply
  • August 6, 2023 at 5:24 pm
   Permalink

   Ja welk homeopathisch middel heb je gebruikt?

   Reply
 • May 11, 2023 at 7:54 pm
  Permalink

  Goedenavond ik heb ook sinds een aantal weken een rooklucht in mijn neus. Waar ik ga of sta lijkt het alsof er 30 mensen aan het roken zijn ik word er gek van. Ik heb in maart Corona gehad en dit is niet meteen daarna begonnen. Ik zou graag willen. Weten wat ik er tegen kan doen.

  Reply
  • June 22, 2023 at 6:48 am
   Permalink

   Beste Laurence, vervelend om te horen! op de website van http://www.reuksmaakstoornis.nl is meer te vinden over parosmie en fantosmie. Soms gaat het vanzelf over, soms helpt een reuktraining. Veel sterkte gewenst! – Ilja Croijmans (namens NOSE.nl)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *