Neuswijzer: een geuratlas van de lage landen!

Op 12 oktober 2023 is het dan zo ver: de NeusWijzer, een Geuratlas voor de lage landen, ligt in de winkel! Vele NOSE leden en onderzoekers van Odeuropa, alsmede van het Meertens Instituut hebben de handen ineen geslagen om de culturele betekenis van geur in Nederland over de jaren vast te leggen, aan de hand van textuele bronnen, expertbijdragen, en nog veel meer.

Over de reuk, het zintuig dat zoveel betekenis geeft aan en in onze levens

Geuren kleuren onze levens. Ze geven smaak en brengen herinneringen tot leven. Geuren verleiden, brengen verlangens teweeg, roepen op tot walging of angst. Geuren hebben en geven betekenis. Maar wat weten we eigenlijk van geur? Over welke woorden beschikken we om onze reukervaringen uit te drukken? Wat zijn typisch Nederlandse geuren? Bestaat er zoiets als geurerfgoed? En wat als je (ineens) niets meer kunt ruiken?

Geurrijk standaardwerk

Neuswijzer is een kleur- én geurrijk geïllustreerd standaardwerk waarin ons reukorgaan de absolute held is. Deze primeur geeft geur de hoofdrol in (streek)taal en cultuur, evolutie en biologie, geschiedenis en psychologie in de Lage Landen. Lezers ontdekken de spannende wereld van moleculen en receptoren, ontwaren de geuren die zorgen voor afkeer en opwinding, en maken kennis met Boldoot en meurmuren. Dit en meer verpakt in een aroma van rozen tot urine, en alles daartussenin.

Met ‘odoresque’ boekenlegger

Parfumeurs, kunstenaars, wetenschappers en andere kenners werkten samen aan dit boek, om vanuit hun eigen expertise en bevlogenheid hun inzichten te delen. Een ‘odoresque’ boekenlegger, ontworpen door geurkunstenaar Frank Bloem, maakt het de lezers mogelijk om de NeusWijzer ook grondig te besnuffelen. 

Auteurs

Met bijdragen van Sanne Boesveldt, Frank Bloem, Ilja Croijmans, Garmt Dijksterhuis, Sophie Elpers, Marieke van Erp, Beatrice Glow, Astrid Groot, Jasper de Groot, Kirsten Jaarsma, Josephine Koopman, Inger Leemans, Norbert Peeters, Farah Rahman, Nicoline van der Sijs, Laura Speed, Rob Tempelaars, Caro Verbeek, Vivien Waszink en Marc Wiers Dagnino.

Bestel NeusWijzer bij jouw plaatselijke boekhandel, of kom naar de boekpresentatie op 12 oktober, in Amsterdam en laat een exemplaar signeren door de vele aanwezige auteurs!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *