KWF Kankerbestrijding geeft geld aan een onderzoeksproject naar smaaksturing en smaaktraining van patiënten met kanker.

Smaak- en reukveranderingen door chemotherapie en tyrosinekinaseremmers komen veel voor. Hierdoor vermindert de kwaliteit van leven van patiënten met kanker en hun naasten. Toch blijven deze veranderingen vaak onbenoemd. Helaas zijn er geen bewezen effectieve behandelingen.

Een landelijk consortium, bestaande uit onderzoekers van het UMCG Groningen, het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, Wageningen Universiteit (NOSE member Sanne Boesveldt) en ACTA, heeft recentelijk een grote beurs toegekend gekregen vanuit KWF kankerbestrijding om smaakproblemen bij kankerpatienten te verbeteren: “TASTY: Smaaksturing en smaak- en reuktraining bij patiënten met kanker: een multidisciplinaire patiëntgerichte benadering”.

Hiermee gaan de onderzoekers twee klinische studies uitvoeren. In de eerste studie wordt het nut bestudeerd van smaaksturing, door voeding aan te passen aan veranderde smaak en reuk. In de tweede studie gaan patiënten dagelijks proeven en ruiken van een standaard set smaak- en reukstoffen, om de effectiviteit van  smaak- en reuktraining te onderzoeken. Omdat speekselproductie en -samenstelling een cruciale rol spelen bij het ontstaan van smaak- en reukveranderingen, zal aanvullend speekselonderzoek meer inzicht geven.

Voor het onderzoek wordt samengewerkt met 12 ziekenhuizen, koks en diëtisten om een zo breed mogelijk beeld te krijgen. De hoop is dat dit onderzoek bijdraagt om kankerpatiënten een behandeling op maat te gaan geven en een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *