Eten ouderen met dementie beter door ze voor de maaltijd bloot te stellen aan etensgeuren?

Amaris Zorggroep ontvangt bijna 100.000 euro subsidie om die vraag samen met de Wageningen Universiteit te onderzoeken. Bij veel mensen met dementie komt ondervoeding voor. Ook al in een vroeg stadium.

Gebleken is dat bij ondervoede dementerenden meer gezondheidsproblemen voorkomen en dat de ziekte ook sneller verloopt. Dementie is na kanker en hart- en vaatziekten de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.


Mr. Roelsefonds

Aangetoond is dat bepaalde geuren de eetlust verbeteren. Geuren kunnen zelfs een handje helpen bij wát en hoeveel iemand eet. Dankzij de subsidie van het mr. Roelsefonds kan nu de effectiviteit van ’geurblootstelling’ op het eetgedrag van ouderen met dementie worden onderzocht.

Dat onderzoek vindt plaats bij twee kleinschalige woonvormen van Amaris. Onderzoekers gaan op de plekken waar bewoners eten bepaalde geuren in laag waarneembare concentraties in de lucht brengen. Die zijn afgestemd op de maaltijd: bijvoorbeeld de geur van brood voor het ontbijt, of van rundvlees voor de warme hap.

Lichaamsgewicht

Gedurende ongeveer drie maanden meten de onderzoekers wekelijks de eetlust van bewoners vóór de maaltijd en de werkelijke voedselinname. Ook het lichaamsgewicht wordt bijgehouden. Gekeken wordt bovendien of ouderen meer zelf en beter eten, waardoor zorgmedewerkers meer tijd en energie voor andere dingen overhouden.

Delen

Als het verspreiden van geuren effectief blijkt te zijn, dan gaat Amaris de onderzoeksresultaten met andere zorgorganisaties en professionals delen. De geuren zijn samengesteld door Iscent. Deze partij zorg ervoor dat de geuren  door middel van geurmachines egaal verspreid worden. Deze specifieke etensgeuren worden voor het eet moment de ruimte in gebracht.

Het mr. Roelsefonds wil de kwaliteit van leven verbeteren van mensen die langdurig en intensief gebruik maken van zorg, door financiële ondersteuning te bieden aan innovatieve projecten van zorgorganisaties in de regio Gooi- en Vechtstreek.

Bron: https://www.gooieneemlander.nl/gooi-vechtstreek/bevordert-broodlucht-eetlust-bij-gooise-demente-ouderen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *