Boost je bewustzijn: Smaak!

We krijgen dagelijks miljoenen prikkels te verwerken. Misschien wel meer dan ooit. Maar hoe ons brein dat voor elkaar krijgt en wat die prikkels precies met ons doen, daar zijn we ons amper van bewust. Hoog tijd om stil te staan bij de kracht van onze zintuigen! Welk effect hebben geuren, geluiden en aanraking op je gevoel en gedrag? En hoe kleuren ze je ervaring van de wereld? In de Boost je bewustzijn-challenge ben jij zelf onderzoeker en onderzoeksobject. We dagen je uit om de werking van jouw zintuigen beter te leren kennen. Leer wat huid-op-huid contact doet met je gelukshormonen, hoe je beter kan ruiken, waarom je kan horen met je ogen – en wat als een zintuig niet goed werkt? Deze post is onderdeel van een drieluik over het lopende onderzoek van Studium Generale, van de Universiteit Utrecht. Verschillende leden van NOSE hebben hier een bijdrage aan geleverd, en in deze serie vertellen we je daar meer over.

Dit is het eerste deel, over twee korte onderzoeken van Sanne Boesveldt en Parvaneh Parvin, over smaak en de invloed van geur op alles wat je proeft.

Receptennetflix

We kunnen oneindig veel geuren van elkaar onderscheiden. En dat draagt bij aan ons eetplezier. Maar wat als je reukvermogen niet goed werkt? NOSE wetenschapper Sanne Boesveldt en postdoc Parvaneh Parvin werken aan een soort Netflix met recepten waar mensen met reukverlies tóch van kunnen genieten.

Koffie die ineens naar benzine smaakte, of juist naar helemaal niks. Voor heel wat mensen met een coronabesmetting was het een onaangename verrassing: ze raakten hun geur en smaak gedeeltelijk of helemaal kwijt. Ineens werden ze bewust van hoe belangrijk geur is in hun leven. Leven zonder geur is kleurloos. Daarom zetten Boesveldt en Parvin zich in om de smaakbeleving van patiënten met anosmie zoveel mogelijk te verbeteren. Samen ontwikkelen ze een uitgebreide receptendatabase voor mensen die geen of een verminderde reukzin hebben. “Een Netflix voor recepten die tóch lekker smaken,” aldus Boesveldt.

DALL-E 2.0 image with the prompt ‘a screenshot of a netflix like streaming service for food recipes’

Boesveldt en Parvin zoeken zoveel mogelijk deelnemers die (online) recepten op verschillende aspecten beoordelen. Proeven, smaakbeleving en daarmee het plezier in eten bestaat voor een groot gedeelte uit geur, maar niet alleen. Textuur, temperatuur, kleur en de smaken zoet, zout, zuur, bitter en umami die je met je tong proeft, dragen hier ook aan bij. Zo kunnen we een database met recepten vullen waaruit patiënten met reukverlies of veranderingen in hun reukvermogen aanbevelingen krijgen en kunnen kiezen voor een gerecht dat het beste past bij hun voorkeuren en profiel. Doe ook mee! Receptennetflix – Studium Generale Challenge (uu.nl)

Doe de smaaktest!

Onze smaakpapillen proeven vijf basissmaken: zoet, zuur, bitter, zout en umami (‘hartig’). Maar de rest van onze ‘smaakbeleving’ wordt bepaald door geur. Daarmee kunnen we een aardbei van een appel onderscheiden. Wil jij ook weten waarom je proeft wat je proeft? Ervaar zelf de samenwerking tussen reuk en smaak! De Smaak-test – Studium Generale Challenge (uu.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *