Boost je bewustzijn: lichaamsgeur

We krijgen dagelijks miljoenen prikkels te verwerken. Misschien wel meer dan ooit. Maar hoe ons brein dat voor elkaar krijgt en wat die prikkels precies met ons doen, daar zijn we ons amper van bewust. Hoog tijd om stil te staan bij de kracht van onze zintuigen! Welk effect hebben geuren, geluiden en aanraking op je gevoel en gedrag? En hoe kleuren ze je ervaring van de wereld? In de Boost je bewustzijn-challenge ben jij zelf onderzoeker en onderzoeksobject. We dagen je uit om de werking van jouw zintuigen beter te leren kennen. Leer wat huid-op-huid contact doet met je gelukshormonen, hoe je beter kan ruiken, waarom je kan horen met je ogen – en wat als een zintuig niet goed werkt? Deze post is onderdeel van een drieluik over het lopende onderzoek van Studium Generale, van de Universiteit Utrecht. Verschillende leden van NOSE hebben hier een bijdrage aan geleverd, en in deze serie vertellen we je daar meer over.

Dit is het derde deel, over een kort onderzoek van Ilja Croijmans, Monique Smeets en Garmt Dijksterhuis, over hoe je je bewust bent van lichaamsgeuren van jezelf en van anderen.

Lichaamsgeurcommunicatie

In het tweede deel heb je al gezien dat geur, een zintuiglijke prikkel die vaak onopgemerkt blijft, een cruciaal onderdeel van onze dagelijkse ervaringen vormt. Niet alleen waarschuwt het ons voor potentieel gevaar, zoals bij de geur van gas, en het vormt een belangrijk onderdeel van de ervaring bij alles wat je eet, zoals Sanne Boesveldt laat zien in het eerste deel van deze serie. Het oefent ook onbewust invloed uit op ons gedrag en gevoel. Lichaamsgeuren zijn zelfs een belangrijke bron van informatie over anderen en over wie wij zelf zijn.

DALL-E 2.0 generated image using the following prompt: an art nouveau painting of two people sitting at a french bistro that communicate with each other using their sense of smell

Lichaamsgeuren, subtiel en vaak over het hoofd gezien, spelen een rol in onze sociale interacties. De geur van een ander individu kan zowel aantrekking als afstoting veroorzaken, terwijl een onaangenaam zweetluchtje bij onszelf ons aanzet tot het gebruik van deodorant – meestal dan. In dit onderzoek bevragen we deze complexe dynamiek en willen we weten hoe bewust we eigenlijk zijn van onze eigen lichaamsgeur en die van anderen.

In dit onderzoek draait het om hoe bewust je je bent van de (lichaams)geuren om je heen, en ook om het begrijpen van de informatie die we (on)bewust uit deze geuren halen. Hoe beïnvloeden lichaamsgeuren onze keuzes, relaties en perceptie van de wereld om ons heen? Gebruik je veel deodorant en parfum, of juist niet? Dit onderzoek opent de deur naar een dieper begrip van de verborgen taal van geur en nodigt iedereen uit om na te denken over hun eigen olfactorische bewustzijn. Hoe bewust ben jij van de geuren om je heen? En welke onzichtbare signalen neem je (on)bewust waar?

Daar zit een luchtje aan! Doe mee aan het onderzoek door hier te klikken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *