Boost je bewustzijn: Geur!

We krijgen dagelijks miljoenen prikkels te verwerken. Misschien wel meer dan ooit. Maar hoe ons brein dat voor elkaar krijgt en wat die prikkels precies met ons doen, daar zijn we ons amper van bewust. Hoog tijd om stil te staan bij de kracht van onze zintuigen! Welk effect hebben geuren, geluiden en aanraking op je gevoel en gedrag? En hoe kleuren ze je ervaring van de wereld? In de Boost je bewustzijn-challenge ben jij zelf onderzoeker en onderzoeksobject. We dagen je uit om de werking van jouw zintuigen beter te leren kennen. Leer wat huid-op-huid contact doet met je gelukshormonen, hoe je beter kan ruiken, waarom je kan horen met je ogen – en wat als een zintuig niet goed werkt? Deze post is onderdeel van een drieluik over het lopende onderzoek van Studium Generale, van de Universiteit Utrecht. Verschillende leden van NOSE hebben hier een bijdrage aan geleverd, en in deze serie vertellen we je daar meer over.

Dit is het tweede deel, over een kort onderzoek van Caro Verbeek en Frank Bloem, over hoe je beter kan worden in ruiken.

Geuren omschrijven

Als je mensen vraag welk zintuig ze het eerste zouden opgeven, antwoordt de meerderheid de reukzin. Zonde, want er schuilt een wereld achter geuren.
In het eerste deel van ons drieluik ontdekten we hoe wetenschappers zich inzetten om mensen met reukverlies een smaakvolle ervaring te bieden. In dit deel richten we ons op het zintuig dat vaak als het minst cruciaal wordt beschouwd: de reukzin.

Geuren zijn niet alleen aroma’s; ze zijn een poort naar herinneringen en emoties. Ondanks dat velen bereid zouden zijn hun reukzin op te geven, opent de wereld van geuren een schat aan ervaringen. Geurontwerper Frank Bloem en kunsthistoricus Caro Verbeek van de Vrije Universiteit nemen ons mee op een reis om beter te leren ruiken en geuren te omschrijven.

DALL-E 2.0 generated image with the following prompt: a picture of becoming a smell expert gaining a lot of expertise in a museum

In tien stappen leren Bloem en Verbeek ons hoe we neuswijzer kunnen worden. Ze onthullen het geheim achter het herkennen van complexe geurtonen, hoe geuren met onze emoties verweven zijn en hoe we geuren kunnen inzetten om herinneringen op te roepen. Ontdek de kunst van geuren, waarin het vermogen om te ruiken niet slechts een zintuig is, maar een sleutel tot een diepere beleving van het leven. Laat je betoveren door de wereld van aroma’s en ontdek de subtiliteiten van geuren die vaak over het hoofd worden gezien. Word neuswijzer en omarm de rijkdom van de geurige wereld om ons heen.

Ze kunnen je terugbrengen naar vroeger en zijn sterk gekoppeld aan gevoelens en emoties. Hoe kunnen we leren om beter te ruiken en geuren te omschrijven? Geurontwerper Frank Bloem en kunsthistoricus Caro Verbeek (VU) leren je in tien stappen neuswijzer te worden: Klik hier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *