Boekreview: De Taal van Smaak

In “De taal van smaak” integreert Reinier Spreen op ogenschijnlijk speelse wijze wetenschappelijke inzichten over geur en smaak met alledaagse situaties waarin we betekenis proberen te geven aan wat we ruiken en proeven door middel van taal.

Het boek bestaat uit drie delen:

In het eerste deel maakt de auteur een eerste schets van de ingewikkelde relatie tussen reuk en smaak (allebei chemische zintuigen – gebaseerd op moleculen). De vaak rechtlijnige basissmaken (zout, zoet, bitter, zuur, umami) worden onnoemlijk (no pun intended) veel ingewikkelder door de geurstoffen die in voedingsmiddelen aanwezig zijn. Ondanks deze ingewikkeldheid schijnt er een universele “grammatica” te zijn voor “flavor” (de combinatie van geur en smaak) welke te leren is, met de juiste aandacht.

In het tweede (en grootste) deel, gaat Spreen dieper in op de werking van ons smaak- en reukzintuig. Hij maakt (terecht) korte metten met het idee dat het menselijk reukzintuig minderwaardig is, zoals generaties filosofen – zonder ooit onderzoek te doen – hadden beweerd. Ook verwijst hij naar jager-verzamelaar stammen die geuren zo goed kunnen benoemen als Westerlingen kleuren kunnen benoemen. Taal is dus zeker in verband te brengen met geur en smaak. Dit zie je terug in het aangehaalde voorbeeld van wijnexperts, die – zoals blijkt uit onderzoek – geen onzin uitkramen als zij praten over wijn, maar consistente termen hanteren.

Het derde en laatste onderdeel gaat over platonische idealen van geur en smaak. Verscheidene voorbeelden worden gegeven van tijdloze gerechten en dranken en wat hen uniek en blijvend maakt.  De gemene deler is dat de geleerde taal van smaak je anders doet kijken naar diezelfde smaken en geuren. Het maakt je zowel kritischer als fijngevoeliger; het heeft dus mogelijk voordelen en nadelen, afhankelijk van in welke “chemische omgevingen” je je bevindt.

Kortom, een inspirerend boek over de wetenschappelijk gefundeerde mogelijkheden van de mens om te praten over mysterieuze zaken als smaak en geur!

Review door Jasper de Groot

Boek bestellen? Klik hier! 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *